Admitere Facultate Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole

Durata studiilor: 4 ani; Forma de învățământ ZI;

Titlul obținut: INGINER;

 

Este specializarea la nivel de licență care oferă viitorilor absolvenți competențe profesionale atât în domeniul dezvoltării rurale și cel agronomic cât și în domeniul economic. În momentul în care România dispune de peste 20 miliarde de euro destinați agriculturii și dezvoltării rurale alocați pentru perioada 2014-2020 de către Uniunea Europeană prin Politica Agricolă Comună, în calitate de viitori absolvenți veți dispune de cunoștințele care vă vor permite:

 • să  dezvoltați propriile afaceri în agricultură și în activități non-agricole. Exemplu sugestiv: sunt alocate anual de către Uniunea Europeană fonduri gratuite de până la 45.000 euro prin programul instalarea tânărului fermier; veți învăța cum să le accesați și mai ales cum să vă conduceți propria afacere. La finalizarea studiilor aveți deci posibilitatea să deveniți proprii voștri patroni! Mai mult, doar cei care au studii de specialitate în domeniu pot accesa astfel de fonduri. Fiți deci printre cei care anticipează și conștientizează aceste lucruri încă de acum!
 • să  oferiți consultanță în domeniul accesării unor fonduri nerambursabile europene. Acest domeniu este foarte dinamic și în continuă dezvoltare.
 • lucrați în orice tip de societate comercială, dar mai ales în cele cu profil agro-alimentar, de comercializare a unor inputuri agricole sau de desfacere a produselor agro-alimentare. În calitate de angajat veți putea lucra în domeniul economic în departamentele vânzări, financiar-contabil sau cel managerial. În domeniul tehnic veți dispune de cunoștințele necesare punerii în practică a celor mai actuale tehnologii de producție în domenii agricole diverse cum ar fi culturi de câmp, zootehnie sau horticultură.
 • lucrați în instituțiile guvernamentale cu atribuții în domeniul politicilor agricole. În acest sens trebuie remarcată cererea crescută de personal a Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, a Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură etc;
 • să    activați în domeniul bancar și cel al asigurărilor în departamentele destinate creditării proiectelor destinate dezvoltării rurale și cel al asigurărilor agricole. Practic toate instituțiile bancare românești și marea majoritate a asiguratorilor și-au constituit  în ultima perioadă astfel de departamente specializate, iar cererea de specialiști cu dublă specializare este o prezență constantă pe piața muncii;
 • să lucrați în structurile Grupurilor de Acțiune Locală, în instituțiile publice locale (primării; direcții financiare etc), clustere de afaceri; cooperative de producție și de comercializare a produselor agricole etc. Astfel de structuri au fost dezvoltate în România începând cu anul 2007, anul aderării la Uniunea Europeană. Ele sunt motorul dezvoltării locale un element cheie al prezentului și mai ales al viitorului. Fiți deci cei care anticipați prin studiile voastre nevoia de astfel de specialiști pe piață!
 • să vă continuaţi studiile prin programe de master și mai apoi de doctorat. Acestea vă vor permite aprofundarea cunoştinţelor acumulate în domeniul studiilor de licență, precum şi dezvoltarea capacităților de cercetare științifică.

De ce această specializare?

 • aproximativ 85% din studenții admiși pe locuri bugetare din anul 1 au loc de cazare asigurat în căminele universității proaspăt renovate situate la 15 minute de campusul principal al universității;
 • acces la burse de studiu şi de performanţă (30% din studenţii USAMV Cluj-Napoca). Bursa de performanță este egală cu 1.400 lei/lună!!
 • datorită perspectivelor profesionale multiple atât în domeniul economic cât și cel ingineresc agronomic și al dezvoltării rurale;
 • pentru că veți fi instruiți de un corp academic de elită, validat național și internațional;
 • pentru că veți dispune de mobilități de studiu și de practică în străinătate pe bază de burse gratuite finanțate prin programul ERASMUS+;
 • pentru că în perioada imediat următoare sunt alocați peste 20 miliarde de euro celor care doresc să dezvolte o afacere în domeniul dezvoltării rurale;
 • pentru că veţi dispune de bază de practică proprie a universității la care se adaugă contractele de practică cu cei mai importanți angajatori din Transilvania;
 • pentru a beneficia de stagii de studiu și de practică în străinătate.
Plan de învățământ Admitere 2019 Programe de practică/internship

Dr. Ing.  MSc.  Adriana MAN

Inginerie Economică în Agricultura, promoția 2000 -2005
Master Agribusiness, promoția 2005 – 2007

Analist de cercetare, Nielsen, USA.

În cazul meu, pot spune cu satisfacţie că studiile realizate şi cunoştinţele acumulate la USAMV Cluj Napoca de la nivel de facultate şi până la doctorat m-au ajutat în obţinerea tuturor locurilor de muncă pe care le-am avut până în momentul de faţă. Absolvirea secţiei de Inginerie Economică în Agricultură (numită MDAR în vremea studenţiei mele) m-a ajutat să trec de prima etapă a interviului de angajare (selecţia cv-urilor) şi să îmi găsesc primul loc de muncă într-o firmă de consultanţă specializată în elaborarea unor proiecte europene. În cadrul acestui loc de muncă mi-am folosit cunoştinţele obţinute în facultate legate de proiectele europene în agricultură, turism rural şi marketing.


Mai târziu, masteratul în Agribusiness mi-a fost de ajutor când am aplicat şi obţinut poziţia de asistent de cercetare în marketing la o firma de cercetare de piaţă în agricultură. Iar faptul că am avut rezultate bune la învăţătură a fost de asemenea un plus pentru mine, când am hotărât să candidez pe postul de preparator universitar pentru disciplinele de Marketing şi Relaţii bancare. Acest lucru a fost o onoare şi o provocare pentru mine: să lucrez cot la cot cu foştii mei profesori! Astfel am petrecut peste 5 ani ca și cadru didactic al universității în care m-am format.

În momentul de faţă, ca analist de cercetare în cercetarea de piaţă, îmi folosesc cunoștințele dobândite în cadrul studiilor doctorale realizate tot la USAMV Cluj Napoca şi parţial la Gent Universiteit, Belgia. Studiile în cadrul acestei universității de prestigiu europene s-au bazat pe acordurile de parteneriat dezvoltate de către USAMV cu mai toate universitățile de profil europene și internaționale.
2016-01-25T11:25:11+02:00
Inginerie Economică în Agricultura, promoția 2000 -2005 Master Agribusiness, promoția 2005 – 2007 Analist de cercetare, Nielsen, USA. În cazul meu, pot spune cu satisfacţie că studiile realizate şi cunoştinţele acumulate la USAMV Cluj Napoca de la nivel de facultate şi până la doctorat m-au ajutat în obţinerea tuturor locurilor de muncă pe care le-am avut până în momentul de faţă. Absolvirea secţiei de Inginerie Economică în Agricultură (numită MDAR în vremea studenţiei mele) m-a ajutat să trec de prima etapă a interviului de angajare (selecţia cv-urilor) şi să îmi găsesc primul loc de muncă într-o firmă de consultanţă specializată în elaborarea unor proiecte europene. În cadrul acestui loc de muncă mi-am folosit cunoştinţele obţinute în facultate legate de proiectele europene în agricultură, turism rural şi marketing. Mai târziu, masteratul în Agribusiness mi-a fost de ajutor când am aplicat şi obţinut poziţia de asistent de cercetare în marketing la o firma de cercetare de piaţă în agricultură. Iar faptul că am avut rezultate bune la învăţătură a fost de asemenea un plus pentru mine, când am hotărât să candidez pe postul de preparator universitar pentru disciplinele de Marketing şi Relaţii bancare. Acest lucru a fost o onoare şi o provocare pentru mine: să lucrez cot la cot cu foştii mei profesori! Astfel am petrecut peste 5 ani ca și cadru didactic al universității în care m-am format. În momentul de faţă, ca analist de cercetare în cercetarea de piaţă, îmi folosesc cunoștințele dobândite în cadrul studiilor doctorale realizate tot la USAMV Cluj Napoca şi parţial la Gent Universiteit, Belgia. Studiile în cadrul acestei universității de prestigiu europene s-au bazat pe acordurile de parteneriat dezvoltate de către USAMV cu mai toate universitățile de profil europene și internaționale.

Ing. MSc. Elena Georgeta PAȘCAN

Inginerie Economică în agricultura, promoția 2000 -2005
Master Agribusiness, promoția 2007 – 2009

Director General SC EcoInspect SRL, Cluj Napoca
http://www.ecoinspect.ro/

Având în vedere că în anul 2005 am absolvit specializarea Inginerie Economică în Agricultură, o specializare care a îmbinat în mod armonios cunoștințele din sector tehnic cu cel economic, în momentul angajării am avut avantajul de a putea aplica cu CV-uri la firme din mai multe domenii de activitate (atât pe partea economică cât și în zona sectorului agricol).

Pot să spun că această specializare a reprezentat pentru mine încă de la început alegerea perfectă având în vedere ca am absolvit un liceu cu profil economic, iar interesul pentru sectorul agricol și tot ce ține de pământ și natură mi-a fost insuflat de către bunici încă din vacanțele din copilărie petrecute în zona rurală. După finalizarea facultății am fost angajată la o societate comercială în domeniul economic. Materiile studiate in curricula școlară dar cu precădere cele de contabilitate, finanțe, management și marketingul etc., mi-au oferit noțiunile teoretice și abilitățile practice necesare pentru ocuparea respectivului post.

 Din noiembrie 2006 pana în prezent am activat în cadrul SC Ecoinspect SRL, acesta fiind primul organism românesc de inspecție și certificare al produselor agroalimentare ecologice. Angajarea a fost făcută pe poziția de inginer agronom, dar pe parcursul anilor am ocupat diverse poziții: responsabil administrativ, responsabil statistică, responsabil  finanțe, responsabil calitate, responsabil certificare, inspector specializat în standardele Uniunii Europene și standarde private specifice procesului de certificare.  Între timp am continuat aprofundarea  studiilor prin absolvirea Masterul de Agribussines (USAMV Cluj-Napoca) în perioada anilor 2007-2009 în paralel cu munca, deoarece viața profesională mi-a dovedit faptul că studiile făcute într-un mediu profesionist sunt absolut necesare pentru evoluția profesională!

Având în vedere specificul activității din cadrul unui organism de inspecție și certificare, menționez că în desfășurarea sarcinilor atribuite mi-au fost de ajutor majoritatea disciplinelor studiate în facultate și că în acest domeniu dinamic este necesară o pregătire continuă. Începând cu luna iunie a anului 2015 am fost numită în poziția de Director General al societății. Ca și concluzie la aceste rânduri consider că evoluția mea profesională în domeniile în care am activat și activez dovedește fără tăgadă utilitatea studiilor absolvite in cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Ca atare m-aș bucura ca acest umil exemplu personal să motiveze și alți absolvenți de liceu să aleagă această specializare întrucât spațiul rural românesc are o nevoie certă de astfel de specialiști!
2016-02-03T16:30:25+02:00
Inginerie Economică în agricultura, promoția 2000 -2005 Master Agribusiness, promoția 2007 – 2009 Director General SC EcoInspect SRL, Cluj Napoca http://www.ecoinspect.ro/ Având în vedere că în anul 2005 am absolvit specializarea Inginerie Economică în Agricultură, o specializare care a îmbinat în mod armonios cunoștințele din sector tehnic cu cel economic, în momentul angajării am avut avantajul de a putea aplica cu CV-uri la firme din mai multe domenii de activitate (atât pe partea economică cât și în zona sectorului agricol). Pot să spun că această specializare a reprezentat pentru mine încă de la început alegerea perfectă având în vedere ca am absolvit un liceu cu profil economic, iar interesul pentru sectorul agricol și tot ce ține de pământ și natură mi-a fost insuflat de către bunici încă din vacanțele din copilărie petrecute în zona rurală. După finalizarea facultății am fost angajată la o societate comercială în domeniul economic. Materiile studiate in curricula școlară dar cu precădere cele de contabilitate, finanțe, management și marketingul etc., mi-au oferit noțiunile teoretice și abilitățile practice necesare pentru ocuparea respectivului post.  Din noiembrie 2006 pana în prezent am activat în cadrul SC Ecoinspect SRL, acesta fiind primul organism românesc de inspecție și certificare al produselor agroalimentare ecologice. Angajarea a fost făcută pe poziția de inginer agronom, dar pe parcursul anilor am ocupat diverse poziții: responsabil administrativ, responsabil statistică, responsabil  finanțe, responsabil calitate, responsabil certificare, inspector specializat în standardele Uniunii Europene și standarde private specifice procesului de certificare.  Între timp am continuat aprofundarea  studiilor prin absolvirea Masterul de Agribussines (USAMV Cluj-Napoca) în perioada anilor 2007-2009 în paralel cu munca, deoarece viața profesională mi-a dovedit faptul că studiile făcute într-un mediu profesionist sunt absolut necesare pentru evoluția profesională! Având în vedere specificul activității din cadrul unui organism de inspecție și certificare, menționez că în desfășurarea sarcinilor atribuite mi-au fost de...

Ing. MSc. Mircea Adrian DEGAN


Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2001 -2006
Master Agribusiness, promoția 2006 – 2007

Director de proiecte și co-proprietar
Compania de Consultanță Financiară Transilvania, Cluj-Napoca

www.ccft.ro/


Odată cu terminarea liceului trebuia sa răspund la una dintre cele mai dificile întrebări:… la ce facultate să mă înscriu? Astfel am început să analizez oportunitățile oferite de centrul universitar Cluj-Napoca. Fiind absolvent al unui liceu cu profil economic doream să continui în aceeași direcție, iar specializarea Inginerie economică în agricultură (Management Dezvoltare și Amenajare Rurala – denumirea inițială) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinara, Facultatea de Horticultura mi-a atras atenția. Aici am cunoscut foarte mulți oameni (profesori) care sunt cu adevărat pasionați de ceea ce fac. Cunoștințele și aptitudinile acumulate în cadrul cursurilor și seminariilor pe care le-am urmat m-au pregătit pentru ceea ce avea să urmeze odată cu absolvirea universității: deschiderea unei afaceri în domeniul oferirii unor servicii de consultanță.

Le mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au călăuzit pașii și care m-au format ca om!
2016-02-03T16:33:08+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2001 -2006 Master Agribusiness, promoția 2006 – 2007 Director de proiecte și co-proprietar Compania de Consultanță Financiară Transilvania, Cluj-Napoca www.ccft.ro/ Odată cu terminarea liceului trebuia sa răspund la una dintre cele mai dificile întrebări:… la ce facultate să mă înscriu? Astfel am început să analizez oportunitățile oferite de centrul universitar Cluj-Napoca. Fiind absolvent al unui liceu cu profil economic doream să continui în aceeași direcție, iar specializarea Inginerie economică în agricultură (Management Dezvoltare și Amenajare Rurala – denumirea inițială) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinara, Facultatea de Horticultura mi-a atras atenția. Aici am cunoscut foarte mulți oameni (profesori) care sunt cu adevărat pasionați de ceea ce fac. Cunoștințele și aptitudinile acumulate în cadrul cursurilor și seminariilor pe care le-am urmat m-au pregătit pentru ceea ce avea să urmeze odată cu absolvirea universității: deschiderea unei afaceri în domeniul oferirii unor servicii de consultanță. Le mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au călăuzit pașii și care m-au format ca om!

Ing. MSc. Ramona JELERI

Inginerie Economică în agricultura, promoția 2002 -2007
Master Agribusiness, promoția 2007 – 2009

Consilier bancar IMM, Banca Transilvania, Cluj-Napoca

Am absolvit specializarea Inginerie Economică în Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinara în vara anului 2007. Am avut fericita ocazie să am parte de dascăli deosebiți ce ne-au împărtășit dragostea și cunoștințele lor. Fac parte cu bucurie din Familia BT (Banca Transilvania) începând cu primăvara anului 2008 atunci când studiile absolvite și-au dovedit utilitatea pe piața muncii. În perioada 03.2008-11.2009 am avut funcția de casier, am continuat apoi în poziția de Ofițer front office în perioada  11.2009-02.2011, următorul pas fiind cel de Consilier bancar retail (02.2011-12.2012). Am avut apoi calitatea de Assistant corporate banking (01.2013-12.2013) iar din din 01.2014 activez in poziția de Consilier bancar întreprinderi mici și mijlocii.
2016-02-03T16:34:57+02:00
Inginerie Economică în agricultura, promoția 2002 -2007 Master Agribusiness, promoția 2007 – 2009 Consilier bancar IMM, Banca Transilvania, Cluj-Napoca Am absolvit specializarea Inginerie Economică în Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinara în vara anului 2007. Am avut fericita ocazie să am parte de dascăli deosebiți ce ne-au împărtășit dragostea și cunoștințele lor. Fac parte cu bucurie din Familia BT (Banca Transilvania) începând cu primăvara anului 2008 atunci când studiile absolvite și-au dovedit utilitatea pe piața muncii. În perioada 03.2008-11.2009 am avut funcția de casier, am continuat apoi în poziția de Ofițer front office în perioada  11.2009-02.2011, următorul pas fiind cel de Consilier bancar retail (02.2011-12.2012). Am avut apoi calitatea de Assistant corporate banking (01.2013-12.2013) iar din din 01.2014 activez in poziția de Consilier bancar întreprinderi mici și mijlocii.

Ing. MSc. Lavinia JULA

Inginerie Economică în Agricultura, promoția 2008 -2012
Master Agribusiness, promoția 2012 – 2014

Inspector, Ecocert România

Dacă “piatra filozofală a agriculturii este să semeni puțin și să culegi mult”, în puținele mele rânduri voi explica cum, studiind Ingineria Economică în Agricultură, ajungi să crezi că respectivul citat este temelia acestei specializări. Am ajuns să mă înscriu la această specializare nu din întâmplare, ci din voința de a profesa în domeniul agricol, dar nu am uitat că pentru aceasta, ai nevoie și de cunoștințe economice, iar cuvântul “inginer” te ridică cu o treaptă mai sus. Așadar, toate acestea se regăsesc în Inginerie Economică în Agricultură.

După patru ani de studii, materii numeroase, examene complexe, am obținut cu mândrie diploma de Inginer. Ei, în acel moment am realizat că de acum vine greul și că până în acel moment totul a fost o cunoaștere. Nu știam încotro mă voi îndrepta, ce voi face, în afară de soluția de a mă înscrie la un master care știm cu toții că se poate face concomitent cu un loc de muncă. La trei luni după depunerea intensă de CV-uri, am fost solicitată să lucrez ca și Inspector pentru conformitate ecologică la o firmă de certificare ecologică. Bineînțeles că la interviu, o limbă străină și cunoștințele din materiile înșirate în CV au fost esențiale. Am fost acceptată și, din următoarea zi, am început munca pe teren. Atunci am realizat cât de importantă a fost frecventarea tuturor cursurilor. Munca pe teren include capacitatea de a te coborî sau de a te ridica la nivelul fiecărui fermier cu care intri în contact. Cunoașterea regulilor pentru conformitate ecologică au la bază cunoașterea culturilor și tehnicile de producție specifice lor, calculul suprafețelor, creșterea animalelor, structura solurilor, tehnicile de procesare și multe altele, toate dobândite din materiile studiate. Tot greul a ajuns să fie un lucru ușor care a dus la satisfacție si împlinire.

Închei prin a spune că orice realizare are stadiile sale de dificultate: un început, o bătălie și o victorie. Așadar, mulțumesc cadrelor didactice care au contribuit la formarea mea ca inginer în economie agrară și datorită cărora am ajuns să trec acele stadii, sperând că mă voi menține la cel din urmă!
2016-02-03T16:36:21+02:00
Inginerie Economică în Agricultura, promoția 2008 -2012 Master Agribusiness, promoția 2012 – 2014 Inspector, Ecocert România Dacă “piatra filozofală a agriculturii este să semeni puțin și să culegi mult”, în puținele mele rânduri voi explica cum, studiind Ingineria Economică în Agricultură, ajungi să crezi că respectivul citat este temelia acestei specializări. Am ajuns să mă înscriu la această specializare nu din întâmplare, ci din voința de a profesa în domeniul agricol, dar nu am uitat că pentru aceasta, ai nevoie și de cunoștințe economice, iar cuvântul “inginer” te ridică cu o treaptă mai sus. Așadar, toate acestea se regăsesc în Inginerie Economică în Agricultură. După patru ani de studii, materii numeroase, examene complexe, am obținut cu mândrie diploma de Inginer. Ei, în acel moment am realizat că de acum vine greul și că până în acel moment totul a fost o cunoaștere. Nu știam încotro mă voi îndrepta, ce voi face, în afară de soluția de a mă înscrie la un master care știm cu toții că se poate face concomitent cu un loc de muncă. La trei luni după depunerea intensă de CV-uri, am fost solicitată să lucrez ca și Inspector pentru conformitate ecologică la o firmă de certificare ecologică. Bineînțeles că la interviu, o limbă străină și cunoștințele din materiile înșirate în CV au fost esențiale. Am fost acceptată și, din următoarea zi, am început munca pe teren. Atunci am realizat cât de importantă a fost frecventarea tuturor cursurilor. Munca pe teren include capacitatea de a te coborî sau de a te ridica la nivelul fiecărui fermier cu care intri în contact. Cunoașterea regulilor pentru conformitate ecologică au la bază cunoașterea culturilor și tehnicile de producție specifice lor, calculul suprafețelor, creșterea animalelor, structura solurilor, tehnicile de procesare și multe altele, toate dobândite din materiile studiate. Tot greul a...

Drd. Ing. MSc. Bogdan Ionuț FĂGĂDAR

Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2007 -2011
Master Agribusiness, promoția 2011-2013

Expert consultant în accesarea de fonduri europene și de coeziune
AgroTransilvania Cluster, Cluj-Napoca, județul Cluj

Ce înseamnă Ingineria Economică in Agricultură pentru mine? După 4 ani de la absolvire pot să afirm fără nici o reținere că IEA pentru mine înseamnă începutul, începutul unei noi vieți cu orizonturi mult mai largi decât mi-aș fi putut imagina vreodată!

Din primul an de facultate am visat 2 lucruri: 1. să devin consultant în accesarea de fonduri europene; 2. sa rămân în cadrul universității. Primul vis s-a îndeplinit de mai bine de un an, în prezent ocupând postul de expert consultant în accesarea de fonduri europene și de coeziune. Al doilea vis sper să se îndeplinească după finalizarea doctoratului deoarece din prima zi în care am intrat pe poarta acestei minunate universități m-am îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă USAMV Cluj-Napoca și mi-am dorit să devin membru al ei.

Am studiat 6 ani în cadrul Facultății de Horticultură și am interacționat și cu alte cadre didactice de la alte facultăți din regiune, din țară și din străinătate însă un lucru e cert: în cadrul Departamentului de Științe Economice activează cadre didactice de excepție. De ce spun de excepție? Pentru că au depășit cu mult statutul de simple cadre didactice, ne-au fost profesori, formatori, îndrumători, cei mai mari critici (dar critica a fost mereu constructivă), dar mai presus de orice ne-au fost PRIETENI, au fost lângă noi când am avut nevoie de ajutor şi ne-au ajutat de fiecare dată necondiționat.

Când mă gândesc la echipa de cadre didactice care a predat la IEA, mă gândesc la a 2-a mea familie, la prietenii mei, la oamenii minunați datorită cărora azi sunt Drd. ing. Bogdan Ionuț FĂGĂDAR!
2016-02-03T16:37:58+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2007 -2011 Master Agribusiness, promoția 2011-2013 Expert consultant în accesarea de fonduri europene și de coeziune AgroTransilvania Cluster, Cluj-Napoca, județul Cluj Ce înseamnă Ingineria Economică in Agricultură pentru mine? După 4 ani de la absolvire pot să afirm fără nici o reținere că IEA pentru mine înseamnă începutul, începutul unei noi vieți cu orizonturi mult mai largi decât mi-aș fi putut imagina vreodată! Din primul an de facultate am visat 2 lucruri: 1. să devin consultant în accesarea de fonduri europene; 2. sa rămân în cadrul universității. Primul vis s-a îndeplinit de mai bine de un an, în prezent ocupând postul de expert consultant în accesarea de fonduri europene și de coeziune. Al doilea vis sper să se îndeplinească după finalizarea doctoratului deoarece din prima zi în care am intrat pe poarta acestei minunate universități m-am îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă USAMV Cluj-Napoca și mi-am dorit să devin membru al ei. Am studiat 6 ani în cadrul Facultății de Horticultură și am interacționat și cu alte cadre didactice de la alte facultăți din regiune, din țară și din străinătate însă un lucru e cert: în cadrul Departamentului de Științe Economice activează cadre didactice de excepție. De ce spun de excepție? Pentru că au depășit cu mult statutul de simple cadre didactice, ne-au fost profesori, formatori, îndrumători, cei mai mari critici (dar critica a fost mereu constructivă), dar mai presus de orice ne-au fost PRIETENI, au fost lângă noi când am avut nevoie de ajutor şi ne-au ajutat de fiecare dată necondiționat. Când mă gândesc la echipa de cadre didactice care a predat la IEA, mă gândesc la a 2-a mea familie, la prietenii mei, la oamenii minunați datorită cărora azi sunt Drd. ing. Bogdan Ionuț FĂGĂDAR!

Ing. Ionuț GORON

Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2008 -2012

Reprezentant vânzări, Monsanto România SRL
Antreprenor fermă mixtă în Județul Sălaj

Într-un mediu atât de complex cum este domeniul agricol, cu toate ramurile sale, am văzut specializarea Inginerie Economică în Agricultură ca un ghid despre agricultură și legăturile acesteia cu toate domeniile adiacente. Pentru a fi competitiv pe piața actuală, fie ca fermă, fie ca angajat în agribusiness, sunt necesare atât cunoștințe de agronomie, cât și de drept, management, economie, toate completându-se reciproc pentru a crește șansele de succes. Disciplinele studiate în cei 4 ani de facultate au confirmat că această specializare a fost cel mai bun început pe care puteam să-l aleg pentru o carieră în agribusiness și dezvoltarea unei afaceri proprii.
2016-02-03T16:40:10+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2008 -2012 Reprezentant vânzări, Monsanto România SRL Antreprenor fermă mixtă în Județul Sălaj Într-un mediu atât de complex cum este domeniul agricol, cu toate ramurile sale, am văzut specializarea Inginerie Economică în Agricultură ca un ghid despre agricultură și legăturile acesteia cu toate domeniile adiacente. Pentru a fi competitiv pe piața actuală, fie ca fermă, fie ca angajat în agribusiness, sunt necesare atât cunoștințe de agronomie, cât și de drept, management, economie, toate completându-se reciproc pentru a crește șansele de succes. Disciplinele studiate în cei 4 ani de facultate au confirmat că această specializare a fost cel mai bun început pe care puteam să-l aleg pentru o carieră în agribusiness și dezvoltarea unei afaceri proprii.

Student Raluca ALEXAN, anul 4

Inginerie Economică în Agricultură,  promoția 2012 – 2016

Liceul de proveniență: „Colegiul Economic Ghe. Dragoş”, Satu Mare

În urmă cu patru ani am ales această specializare deoarece am finalizat un liceu cu profil economic și am vrut să focalizez acele cunoștințe în agricultură. Locuind într-o zonă favorabilă agriculturii și deținând o fermă de 40 de capete de vaci de lapte această specializare mi-a deschis noi oportunităti de viitor prin accesarea de fonduri europene, care mă ajută să pot să-mi dezvolt afacerea. Studiile efectuate până în prezent m-au ajutat să acumulez suficiente cunoștințe atât din domeniul agriculturii cât și din domeniul economic, astfel încât după finalizarea celor 4 ani de studiu să pot să îmi înființez propria afacere, să fiu managerul ei, să știu să o gestionez în viața de zi cu zi.
2016-02-03T16:42:30+02:00
Inginerie Economică în Agricultură,  promoția 2012 – 2016 Liceul de proveniență: „Colegiul Economic Ghe. Dragoş”, Satu Mare În urmă cu patru ani am ales această specializare deoarece am finalizat un liceu cu profil economic și am vrut să focalizez acele cunoștințe în agricultură. Locuind într-o zonă favorabilă agriculturii și deținând o fermă de 40 de capete de vaci de lapte această specializare mi-a deschis noi oportunităti de viitor prin accesarea de fonduri europene, care mă ajută să pot să-mi dezvolt afacerea. Studiile efectuate până în prezent m-au ajutat să acumulez suficiente cunoștințe atât din domeniul agriculturii cât și din domeniul economic, astfel încât după finalizarea celor 4 ani de studiu să pot să îmi înființez propria afacere, să fiu managerul ei, să știu să o gestionez în viața de zi cu zi.

Student Florin BURZO, anul 4


Inginerie Economică în Agricultură, Promoția 2012-2016

Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean, Bistrita-Nasaud


Salut!  Mă numesc Florin Burzo. Eu am ales Ingineria Economică în Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca în primul rând cu gândul de a-mi dezvolta exploatația agricolă pe care o deține familia, dar și pentru potențialul de dezvoltare al agriculturii din România.

Aproape de finalizarea studiilor pot să spun că sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Am avut plăcerea ca pe parcursul celor patru ani de facultate să întâlnesc profesori minunați, la care mergi cu drag la ore. O diversitate de discipline economice și agricole îmbinate aproape perfect, stagii de practică la ferme specializate din Germania, excursii de studiu și multe alte activități care au contribuit la formarea mea ca viitor inginer.
2016-02-21T11:35:43+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, Promoția 2012-2016 Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean, Bistrita-Nasaud Salut!  Mă numesc Florin Burzo. Eu am ales Ingineria Economică în Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca în primul rând cu gândul de a-mi dezvolta exploatația agricolă pe care o deține familia, dar și pentru potențialul de dezvoltare al agriculturii din România. Aproape de finalizarea studiilor pot să spun că sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Am avut plăcerea ca pe parcursul celor patru ani de facultate să întâlnesc profesori minunați, la care mergi cu drag la ore. O diversitate de discipline economice și agricole îmbinate aproape perfect, stagii de practică la ferme specializate din Germania, excursii de studiu și multe alte activități care au contribuit la formarea mea ca viitor inginer.

Student Florin Găvriluţ, anul 4


Inginerie Economică în Agricultură, promoţia 2012 – 2016

Liceul de provenienţă:  Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", Zalău


Am aflat despre USAMV de la un fost student, iar apoi am accesat site-ul facultăţii pentru a mă documenta ce specializare aş putea să urmez. Datorită faptului că în liceu am terminat un profil economic şi familia mea deţine o fermă agricolă de semi-subzistentă mixtă formată dintr-o livadă de nuci şi albine, am ales specializarea Inginerie Economică în Agricultură pentru a putea acumula informaţii în domeniul agricol şi economic, în vederea dezvoltării acestei afaceri de familie.

În urma acestor 4 ani de studiu am acumulat competenţe în domeniul agricol şi domeniul economic, care mă vor ajuta să fiu un bun manager al propriei activităţi. Pe viitor doresc să continui studiile printr-un masterat în cadrul Facultăţii de Horticultură şi să dezvolt afacerea familiei având ca obiective extinderea livezii de nuc în sistem ecologic şi accesarea de Fonduri Europene pentru tehnologizarea şi modernizarea exploataţiei, în acest fel voi putea să îmi pun în practică cunoştinţele dobândite pe perioada acestor ani de studiu.
2016-02-21T11:39:22+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, promoţia 2012 – 2016 Liceul de provenienţă:  Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", Zalău Am aflat despre USAMV de la un fost student, iar apoi am accesat site-ul facultăţii pentru a mă documenta ce specializare aş putea să urmez. Datorită faptului că în liceu am terminat un profil economic şi familia mea deţine o fermă agricolă de semi-subzistentă mixtă formată dintr-o livadă de nuci şi albine, am ales specializarea Inginerie Economică în Agricultură pentru a putea acumula informaţii în domeniul agricol şi economic, în vederea dezvoltării acestei afaceri de familie. În urma acestor 4 ani de studiu am acumulat competenţe în domeniul agricol şi domeniul economic, care mă vor ajuta să fiu un bun manager al propriei activităţi. Pe viitor doresc să continui studiile printr-un masterat în cadrul Facultăţii de Horticultură şi să dezvolt afacerea familiei având ca obiective extinderea livezii de nuc în sistem ecologic şi accesarea de Fonduri Europene pentru tehnologizarea şi modernizarea exploataţiei, în acest fel voi putea să îmi pun în practică cunoştinţele dobândite pe perioada acestor ani de studiu.

Student Miora ȚEPELUȘ, anul 4

Inginerie Economică în Agricultură,  promoția 2012 – 2016

Liceul de proveniență:  Grupul Școlar Corbu, Județul Harghita

Am ales să urmez această specializare deoarece am vrut să combin utilul cu plăcutul, adică să continui studiile economice (plăcutul) cu activitatea desfăşurată de părinţii mei, creşterea animalelor (utilul). Îmi place să spun aşa deoarece partea economică mi-a plăcut din totdeauna iar activitatea din cadrul fermei familiare, m-a ajutat să identific posibilităţi de a obţine un venit prin înfiinţarea propriei afaceri.

Agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei naţionale, dar în acelaşi timp pentru mine reprezintă activitatea pe care am desfăşurat-o încă din anii copilăriei şi pe care doresc să o transform în propria afacere. Ferma familiei mele este formată din 20 de capete vaci cu lapte și 30 de ovine, afacere pe care după finalizarea studiilor doresc s-o dezvolt prin accesarea unor finanțări nerambursabile. Din producţia acestora realizăm o serie de produse lactate tradiționale (caş, brânză telemea, urdă etc) pe care le comercializăm atât la poarta fermei, cât și în pieţele din apropiere sau prin vânzare directă la domiciliul clienților noștii.

Parcurgând această specializare am reușit să înţeleg ce trebuie să facă managerul unei exploataţii agricole pentru eficientizarea și dezvoltarea afacerii. Această specializare m-a format ca şi om datorită cadrelor didactice pe care le-am întâlnit şi cărora le mulţumesc.
2016-02-03T16:44:11+02:00
Inginerie Economică în Agricultură,  promoția 2012 – 2016 Liceul de proveniență:  Grupul Școlar Corbu, Județul Harghita Am ales să urmez această specializare deoarece am vrut să combin utilul cu plăcutul, adică să continui studiile economice (plăcutul) cu activitatea desfăşurată de părinţii mei, creşterea animalelor (utilul). Îmi place să spun aşa deoarece partea economică mi-a plăcut din totdeauna iar activitatea din cadrul fermei familiare, m-a ajutat să identific posibilităţi de a obţine un venit prin înfiinţarea propriei afaceri. Agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei naţionale, dar în acelaşi timp pentru mine reprezintă activitatea pe care am desfăşurat-o încă din anii copilăriei şi pe care doresc să o transform în propria afacere. Ferma familiei mele este formată din 20 de capete vaci cu lapte și 30 de ovine, afacere pe care după finalizarea studiilor doresc s-o dezvolt prin accesarea unor finanțări nerambursabile. Din producţia acestora realizăm o serie de produse lactate tradiționale (caş, brânză telemea, urdă etc) pe care le comercializăm atât la poarta fermei, cât și în pieţele din apropiere sau prin vânzare directă la domiciliul clienților noștii. Parcurgând această specializare am reușit să înţeleg ce trebuie să facă managerul unei exploataţii agricole pentru eficientizarea și dezvoltarea afacerii. Această specializare m-a format ca şi om datorită cadrelor didactice pe care le-am întâlnit şi cărora le mulţumesc.

Student Alina FECHETE, anul 3


Specializarea Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2013-2017


Liceul de proveniență: Liceul Economic ,,Ion Căian Românul"

Căianu-Mic, Județul Bistrița Năsăud


Vă salut! Numele meu este Alina FECHETE. În urmă cu trei ani, mă aflam în aceeași situație ca și voi întrucât căutam răspunsuri la o întrebare chinuitoare după finalizarea liceului și anume: ,,Ce facultate vreau să urmez?”.

Astfel, având în vedere că provin din mediul rural unde am dobândit dragostea față de agricultură, precum și datorită faptului că am terminat un liceu cu profil economic, am hotărât să aleg această facultate, respectiv această specializare. În primul rând doream să-mi ajut părinții, care au o fermă de 350 de familii de albine. O altă dorință este aceea de a avea propria afacere prin realizarea unui proiect finanțat prin fonduri europene.

Doresc să vă spun că încă din anul III de studii am învățat cum să-mi gestionez din punct de vedere economic afacerea familiei. Am renunțat deja la serviciile unui specialist în domeniu contabil astfel încât am contribuit la creșterea veniturilor familiei. Vreau să remarc faptul că există  o îmbinare perfectă între materiile de profil economic (contabilitate, management, finanțe etc) cu cele cu profil tehnic (tehnologia produselor animale, protecția mediului etc) fapt care poate contribui în mod decisiv la gestionarea și administrarea  propriei  afaceri. Cel puțin pe mine mă ajută în viața de zi cu zi!
2016-02-03T16:46:40+02:00
Specializarea Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2013-2017 Liceul de proveniență: Liceul Economic ,,Ion Căian Românul" Căianu-Mic, Județul Bistrița Năsăud Vă salut! Numele meu este Alina FECHETE. În urmă cu trei ani, mă aflam în aceeași situație ca și voi întrucât căutam răspunsuri la o întrebare chinuitoare după finalizarea liceului și anume: ,,Ce facultate vreau să urmez?”. Astfel, având în vedere că provin din mediul rural unde am dobândit dragostea față de agricultură, precum și datorită faptului că am terminat un liceu cu profil economic, am hotărât să aleg această facultate, respectiv această specializare. În primul rând doream să-mi ajut părinții, care au o fermă de 350 de familii de albine. O altă dorință este aceea de a avea propria afacere prin realizarea unui proiect finanțat prin fonduri europene. Doresc să vă spun că încă din anul III de studii am învățat cum să-mi gestionez din punct de vedere economic afacerea familiei. Am renunțat deja la serviciile unui specialist în domeniu contabil astfel încât am contribuit la creșterea veniturilor familiei. Vreau să remarc faptul că există  o îmbinare perfectă între materiile de profil economic (contabilitate, management, finanțe etc) cu cele cu profil tehnic (tehnologia produselor animale, protecția mediului etc) fapt care poate contribui în mod decisiv la gestionarea și administrarea  propriei  afaceri. Cel puțin pe mine mă ajută în viața de zi cu zi!

Student Florina OPRIȘ, Anul 3


Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2013 – 2017

 Liceul de proveniență: Liceul Tehnic "Iuliu Maniu ", Şimleu Silvaniei, Județul Sălaj


Vă adresez aceste cuvinte deoarece și eu am fost acum trei ani în situaţia în care a trebuit să-mi aleg locul unde să-mi continui studiile după absolvirea liceului. Am ales această specializare deoarece m-am gândit la beneficiile pe care le pot avea după finalizarea sa și pot să spun încă de pe acum că sunt încântată de alegerea făcută! Nu doar că am învățat noţiunile tehnice necesare pentru a ne dezvolta propriile afaceri în agricultură și activităţi non-agricole, dar și cele economice necesare gestionării în detaliu a unei afaceri.

Din experienţa mea până în prezent pot să vă spun că am acumulat noţiuni importante pe care le-am putut folosi încă de pe acum în ferma familiei mele! Având o mini-fermă de bovine, am învățat cum să hrănim animalele eficient pentru creșterea producției, am învățat partea de mecanizare, și nu în ultimul rând despre culturi de câmp și sisteme de agricultură. Toate acestea le-am pus în practică în ferma didactică-experimentală a universității de la Cojocna. Universitatea, prin acest program de studii, are un sistem de formare complex, unde înveţi nu doar parte de agricultură ci și cum să gestionezi afacerea pentru a fi profitabilă. Toate acestea te ajută să gândeşti și să faci alegerile cele mai bune pentru afacerea ta.

Vă urez succes tuturor!
2016-02-03T16:49:41+02:00
Inginerie Economică în Agricultură, promoția 2013 – 2017  Liceul de proveniență: Liceul Tehnic "Iuliu Maniu ", Şimleu Silvaniei, Județul Sălaj Vă adresez aceste cuvinte deoarece și eu am fost acum trei ani în situaţia în care a trebuit să-mi aleg locul unde să-mi continui studiile după absolvirea liceului. Am ales această specializare deoarece m-am gândit la beneficiile pe care le pot avea după finalizarea sa și pot să spun încă de pe acum că sunt încântată de alegerea făcută! Nu doar că am învățat noţiunile tehnice necesare pentru a ne dezvolta propriile afaceri în agricultură și activităţi non-agricole, dar și cele economice necesare gestionării în detaliu a unei afaceri. Din experienţa mea până în prezent pot să vă spun că am acumulat noţiuni importante pe care le-am putut folosi încă de pe acum în ferma familiei mele! Având o mini-fermă de bovine, am învățat cum să hrănim animalele eficient pentru creșterea producției, am învățat partea de mecanizare, și nu în ultimul rând despre culturi de câmp și sisteme de agricultură. Toate acestea le-am pus în practică în ferma didactică-experimentală a universității de la Cojocna. Universitatea, prin acest program de studii, are un sistem de formare complex, unde înveţi nu doar parte de agricultură ci și cum să gestionezi afacerea pentru a fi profitabilă. Toate acestea te ajută să gândeşti și să faci alegerile cele mai bune pentru afacerea ta. Vă urez succes tuturor!