Durata studiilor: 4 ani; Forma de învățământ zi;
Titlul obținut: INGINER;
Programul de licență oferă viitorilor absolvenți competențele profesionale necesare organizării și administrării afacerilor din domeniul alimentației publice și agroturismului. Alimentația publică și agroturismul sunt domeniile de activitate care în ultimii 20 de ani au cunoscut unul dintre cele mai importante trenduri de creștere în ceea ce privește numărul de noi afaceri, acest lucru fiind posibil datorită cererii crescute de pe piață. O pondere importantă a turiștilor secolului XXI doresc să-și petreacă timpul liber în unități de cazare care să respecte specificul local, arhitectura tradițională sau care să-i implice în activități și practici tradiționale. Toate acestea se constituie în una dintre cele mai importante bogății naționale! Mai mult, produsele alimentare care respectă procedeele și rețetele tradiționale sunt considerate a fi produse alimentare cu o valoare nutrițională ridicată fiind benefice pentru sănătatea umană. Ele sunt recunoscute la nivel european și național printr-un sistem de etichetare specific. Toate acestea vor reprezenta obiective de studii care se vor constitui mai apoi în competențe profesionale la finalizarea studiilor! La acestea se adaugă competențele profesionale care vizează elemente de profil ingineresc specifice deținerii cunoștințelor necesare aplicării celor mai moderne tehnologii și procedee de prelucrare a produselor agro-alimentare, a celor specifice dezvoltării rurale și a celor economice. Programul de studiu Inginerie și Management în Alimentația Publică și Agroturism oferă deci perspective profesionale cu o cerere ridicată pe piață și foarte important – multiple. Ca atare prin finalizarea acestui program de licență și deținerea titlului de inginer diplomat veți putea:
- să dezvoltați propriile afaceri în alimentația publică și agroturism. Aceste domenii de activitate sunt recunoscute a fi unul dintre principalele motoare ale dezvoltării locale în întreaga Uniune Europeană. Ca atare și România a dezvoltat pentru perioada 2014-2020 programe speciale prin care sunt destinate fonduri gratuite de până 75.000 euro tinerilor antreprenori care doresc să investească în domeniul alimentației publice și a agroturismului (SubMăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale; SubMăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole; SubMăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural) La finalizarea studiilor aveți deci posibilitatea să vă realizați astfel de afaceri! Mai mult, doar cei care au studii de specialitate în domeniu pot accesa astfel de fonduri. Fiți deci printre cei care anticipează și conștientizează aceste lucruri încă de acum!
- să oferiți consultanță în domeniul accesării unor fonduri nerambursabile europene. Acest domeniu este foarte dinamic și în continuă dezvoltare.
- să lucrați în agenții de turism, în firme de catering sau firme de organizare a unor evenimente;
- să lucrați în orice tip de societate comercială, dar mai ales în cele în domeniul alimentației publice și agroturismului. În calitate de angajat veți putea lucra în domeniul economic în departamentele vânzări, financiar-contabil sau cel managerial. În domeniul tehnic veți dispune de cunoștințele necesare punerii în practică a celor mai actuale tehnologii de prelucrare și producție a produselor lactate, de carmangerie, de panificație, a produselor horticole sau a celor forestiere accesorii etc.
- să lucrați în structurile Grupurilor de Acțiune Locală, în instituțiile publice locale (primării; direcții financiare etc), clustere de afaceri; cooperative de producție și de comercializare a produselor agro-agricole etc. Astfel de structuri au fost dezvoltate în România începând cu anul 2007, anul aderării la Uniunea Europeană. Ele sunt motorul dezvoltării locale un element cheie al prezentului și mai ales al viitorului. Fiți deci cei care anticipați prin studiile voastre nevoia de astfel de specialiști pe piață!
- să vă continuați studiile prin programe de master și mai apoi de doctorat în cadrul aceluiași domeniu de studiu. Acestea vă vor permite să activați mai apoi în domeniul cercetării, domeniu considerat prioritar pentru dezvoltarea Uniunii Europene în orizontul anilor 2020.
De ce această specializare?
- aproximativ 85% din studenții admiși pe locuri bugetare din anul 1 au loc de cazare asigurat în căminele universității proaspăt renovate situate la 15 minute de campusul principal al universității;
- acces la burse de studiu şi de performanţă (30% din studenţii USAMV Cluj-Napoca). Bursa de performanță este egală cu 1.400 lei/lună!!
- pentru că oferă perspective profesionale multiple atât în domeniul economic cât și cel ingineresc al tehnicilor de producție și de prelucrare a produselor agroalimentare, precum și agroturism;
- pentru că în perioada imediat următoare sunt alocate finanțări gratuite celor care doresc să dezvolte o afacere în aceste domenii;
- pentru că veți fi instruiți de către un corp academic de elită validat național și internațional;
- pentru că veți dispune de burse de studiu oferite celor mai performanți studenți; mobilități de studiu și de practică în străinătate pe bază de burse gratuite finanțate prin programul ERASMUS;
- datorită contractelor de practică dezvoltate cu cei mai importanți angajatori din municipiul Cluj-Napoca și din județ (Doube Tree City Plaza by Hilton Cluj-Napoca; Hamton by Hillton Cluj-Napoca; Lunch Box; Colin’s Gastro Pub Cluj-Napoca. etc). Pe baza lor mulți dintre studenții noștri își găsesc un loc de muncă încă din perioada studenției; Pentru mai multe detalii vă rugăm dați click aici.
Plan de învățământ | Admitere 2022 | Programe de practică/internship |